Nyheter

Aktuellt för Svensk Dorper


Avsikt & Mål

Att främja Vit Dorper och Svart Dorper får i hela Sverige. Att ge omfattande information och kunskap till våra medlemmar och att utbilda allmänheten. Att främja Dorper fårrasen för dess anpassningsförmåga och överlägsna köttproduktion.


.

NYASTYRELSEN, MILAMÄSSAN OCH EMBRYON!

Rekordpriser och Elmia-mässan 19-21 Oktober!

Intresset för dorprarna fortsätter att öka och på höstens Linköpingsauktion slogs nya rekord då embryobaggarna från Kulla Gård såldes för 30 000 kr respektive 33 000 kr!
Dessa rekord slogs dock snabbt när ytterligare två embryobaggar klubbades för 35 000kr respektive 36 000kr på gårdauktionen i Nye hos Lawrence Heathman den 3:e oktober!.Nu nämar sig som sagt Elmia lantbruksmässan med stormsteg och förhoppningsvis har många medlemmar redan anmält intresse att hjälpa till att marknadsföra dessa fantastiska djur!.

Två vackra tackor från Kulla Gård kommer att representera vår ras och behöver fler välvilliga volontärer som ser till dem under mässdagarna!
Hjälp med djuren och i montern U404:17 mottages tacksamt! 😄

Kontakta Lisette Fritzon eller Anneli Wallin senast kl 17 måndag den 10/10 så att de kan ordna utställarband åt er.

Jag vill även om igen uppmuntra entusiaster att skicka in flera foton till hemsidan så att vi kan fortsätta uppbyggnaden av den med tex flera flikar för kött och skinn.

Medlemmar uppmuntras också att utnyttja sina medlemsförmåner att annonsera ut sina livdjur på hemsidan och i fb-gruppen Svenska Dorperföreningen - medlemmar. Det är spännande tider för svensk dorper!

Kom till Elmia-mässan den 19-21 oktober och var med och skriv ett stycke dorperhistoria!

Vänliga hösthälsningar,
Kirsti Cranston,
sekreterare Svenska Dorperföreningen


Dorperkurs den 29 September - 2 Oktober

Dorperkursen börjar närmar sig med stormsteg. Vi är så glada över att så många har anmält sig till kursen. Över 40 deltagare.
Kursen startar kl 9 den 29 September pågår till kl 17-tiden.
Övriga kursdagar är tiderna kl 8 - 17 .

Lunch från Näshults Restaurang
Dagens Lunch 90 kr inkl. dricka , sallad & bröd .
Meny
Torsdag : Dillstuvad potatis med fyllda isterband .
Fredag : Pannbiff med lök potatismos , gräddsås , lingon .
Lördag : Het kycklinggryta med jasminris .
Söndag : Fläskytterfile , pepparsås och potatisgratäng .

Den första kursdagen kommer en dosa att finnas tillgänglig så att de som vill ha lunch kan betala med kort Visa eller Mastercard . Man betalar då för alla fyra dagarnas lunch samtidigt och maten kommer sedan att levereras direkt till gården. Ni som inte vill ha dagens lunch från Näshult får meddela mig Mia Heathman på 070-2112244 . Jag beställer mat till alla kursdeltagare som vill ha .

Auktion på de nya Dorper-linjerna
Auktion på livdjur kommer att hållas den 3:e Oktober (dagen efter Dorperkursen) på Kulla Gård.
Internationella domaren Adrian Veitch från Kaya Dorper bedömmer och väljer ut de finaste embryo lammen - tackor och baggar till auktionen.

Auktionen börjar kl 10.00

Avelsdjuren betalas med Visa eller Mastercard på plats Kulla Gård , innan djuren kan lämna gården .

VÄLKOMNA TILL KULLA GÅRD


Viktig info för kursdeltagare på höstens dorperkurs!

Ett trettiotal har anmält sig till dorperkursen på Kulla Gård, torsdagen den 29 sept- söndagen den 2 okt!

Sista anmälningsdag var officiellt den 1 juli, men anmälningarna har fortsatt att droppa in och trots att det är glädjande att så många vill gå kurs så kommer det av praktiska och planeringstrategiska skäl inom kort att sättas en deadline för ytterligare anmälningar!

De som from dagens datum vill anmäla sig behöver kontakta Lawrence Heathman eller Mia Heathman Kulla Gård som arrangerar kursen för att kontrollera att de kan beredas plats innan de betalar in kursavgiften...

Pga det höga deltagarantalet så kommer större delen av undervisningen att förläggas till en loge och detagarna bör därför ta med sig extra kläder så att de kan hålla sig varma om kylan skulle komma tidigt i år!

Det är också viktigt att ta med sig anteckningsmaterial efter eget tycke, väljer man att ta med traditionell block och penna så är det viktigt att ta med sig ett underlag eller liknande, då det saknas bord på logen.

Man behöver också ta med sig “dorperboken”, de deltagare som saknar bok kan köpa en på plats alternativt beställa på förhand om man vill börja smygstudera!

Skicka ett mail till Lawrence Heathman eller tel 070-211 22 44 och sätt in 300 kr på föreningens bankgiro: 157-1512 Märk betalningen Dorperboken samt namn om ni vill beställa boken så att vi kan försäkra oss om att alla har tillgång till bok vid kursstart!

Många vill också ta med egna djur till kursen för att få dem typade!
För att täcka kostnaden för uppstallning, hyra av tält, halm och grovfoder under kursdagarna så behöver typningsavgiften justeras till 100 kr/djur.
Även detta betalas till föreningens BG 157-1512 märk betalningen typning+namn.
Djuren skall helst vara på plats kvällen innan kursstart.
Det finns möjligheter att stalla in djuren from kl 15 på onsdagen den 28 september.
I undantagsfall så kan djuren checkas in samma dag som kursen börjar vid 7-tiden om man inte kan anlända på onsdagskvällen, men i så fall måste detta anmälas på förhand till Lawrence.
Djuren skall vara klippta och rena och kopia på M3- och F-status behöver medfölja djuren!

Kursen startar kl 9 torsdagen den 29 september och pågår till 17-tiden kursens första dag. Övriga kursdagar är kurstiderna 8-17.

Lunch för 90 kr kan beställas från Näshults Butik & Restaurang, då ingår dricka, sallad bröd och kaffe.
Den första kursdagen kommer en dosa att finnas tillgänglig så att de som vill beställa lunch kan betala med kort. Man betalar då för alla fyra dagarnas lunch samtidigt och maten kommer sedan att levereras direkt till gården.
Det är naturligtvis upp till deltagarna själva om de önskar lösa lunchmålet på detta vis eller om de hellre tar med egen matsäck, men maten från Näshults restaurang skall vara mycket god!
Mer info angående måltider och vilka lunchalternativ som kommer att erbjudas från restaurangen kommer närmare kursstarten!

Förutom kom-ihåg-listan ovan vill vi uppmana alla kursdeltagare att anlända till kursen med ett öppet sinne och glatt humör!
Hitta till Kulla Gård & Hotell Olof

För mer info kontakta kursarrangörerna Lawrence Heathman eller Mia Heathman Kulla Gård,
tel 070-211 22 44.

Vänliga hälsningar,
Kirsti Cranston, sekreterare Svenska Dorperföreningen


En spännande sommar står för dörren!

Det har fötts flera dorperlamm än någonsin i Sverige i år och nu hoppas vi att lammen växer fint och att många uppfödare är ivriga att visa upp sina lamm på riksbedömning!

På Svensk Texelförenings hemsida hittar ni aktuella datum för bedömning av köttraser och information om hur ni skall gå tillväga för att anmäla och riksbedöma era djur!
Läs mer här Svensktexel
Även om dorprarna ännu inte har några avelsvärden så skall du följa nedanstående checklista i Elitlamm för att dina djur skall vara kvalificerade att delta på riksbedömningarna: Fåravelsförbundet

Endast djur som registrerat 60- och 110-dagarsvikt till Elitlamm och deltagit i riksbedömningarna är valbara till Linköpingsauktionen. Brytpunkterna är den 21 juni och 23 augusti.

Vad som krävs för att komma med i körning nummer ett (21 juni) är att lammen är inlagda i avelsregistret, vilket de blir när deras betäckningsgrupp avslutas och lammen läggs in i en omgång i Avel & Produktion (i AvelMini gäller det att lammen ska vara registrerade). Även en 60-dagars-vägning ska vara gjord innan detta datum om man vill anmäla djuret till Linköpingsauktionen.

Tack vare vägledning från Kaya Dorper, och The Dorper Sheep Breeder's Society of South Africa samt ett gott samarbete med Karin Petersson på Svensk Texelförening finns det nu ett riksbedömningsprotokoll för dorper och vit dorper där man kan se hur det egna djuret kroppsmässigt motsvarar rasidealet. Ett stort tack till nyss nämnda personer och parter!
Vänliga hälsningar
Kirsti Cranston
Sekreterare Svenska Dorperföreningen


Bedömning av livdjur

De medlemmar som så önskar kan få sina djur bedömda av Adrian Veitch i samband med dorperkursen på Kulla Gård den 29 september till 2 oktober!

Det skall helst vara äldre djur, men enstaka årslamm är ok, kön spelar ingen roll, och det behöver inte heller vara dina bästa djur då djuren kan komma att användas i undervisningssyfte för kursen, men djuren måste vara klippta och rena och din besättning måste ha M3- och F-status.

Djuren kommer att stallas upp i ett luftigt tält vid Hembygdsgården i Nye på mark där inga får gått tidigare i fållor gjorda av Knarrhultsgrindar med mellanrum emellan boxarna.

Typningen kostar 50 kr per djur och betalas in till Svenska Dorperföreningens bankgiro 157-1512, märk betalningen med “typning”+namn. Anmäl antalet djur till Lawrence Heathman på Kulla Gård via facebook eller per tel 070-211 22 44.

Dorperkurs 29 september till 2 oktober

Junior & Senior bedömningskurs.
Adrian Veitch från Kaya Dorper håller i kurserna på Kulla Gård, i Nye 15km utanför Vetlanda.
Vi har reserverat ett hotell i Åseda, där alla kursdeltagare som önskar kan bo tillsammans.
Dubbelrum 1095kr inkl frukost.
Singelrum 895kr inkl frukost
Läs mer om Olof Hotell & Restaurang
Boka senast den 22 maj till hotellet, ange Svenska Dorperföreningen vid bokning.

Betala in kursavgiften, 1000kr för hela kursen till Svenska Dorperföreningen senast den 1 juli, Bankgiro: 157-1512, märk betalningen med namn och personnummer. OBS! Medlemmar i Svenska och Norska Dorperföreningen har förtur.
Vid frågor ring Mia Heathman Kulla Gård Mobil 0702-112244


Ny sammarbetspartner

Företaget Oviex säljer artiklar och tjänster som är användbara inom fårnäringen. Som medlem i Svenska Dorperföreningen får ni 10% rabatt på alla Oviex tjänster och produkter. Läs mer om vad Oviex kan erbjuda ert fårföretag på Oviex
Från Milamässan 2016

Den 18-20 februari var Dorperföreningen på plats för att delta på årets lantbruksmässa på Mila. Som enda mässa i södra Sverige med inriktning på djur och inomgård är Mila en viktig mötesplats för branschen. Varje dag hade de en branschdag för djurslagen gris, nöt och får. Fårens dag var på lördagen. Då bjöds det på fårklippning, uppvisning av vallhundar som arbetar med får och även en baggutställning för köttrasbaggar, två dorperbaggar visades. Totalt var det 7591 besökare som besökte Mila under tre fartfyllda dagar. Stort tack till alla medutställare och besökare!


Från Fårfesten i Kil 2016

Den 4-6 mars firades fårets goda egenskaper - ull, skinn & kött samt dess landskapsvårdande förmåga. Svenska Dorperföreningen fanns på plats och visade en ett-årig vit dorperbagge och en 9 månaders vit ungtacka. Festen var välbesökt med över 10.000 besökare!


Hej alla dorpervänner

Styrelsen hade ett möte och diskuterade bland annat de nya möjligheterna för uppfödare att marknadsföra sina uppfödningar på nya hemsidan. Många har skickat in läckra loggor som kommer att läggas upp nu under veckan på uppfödarlistan. Några har också skickat bilder till galleriet, men för att uppmuntra flera uppfödare att skicka in material så beslutade styrelsen att man kommer att kunna abonnera sina platser per helår detta år. De som skickar in bilder under andra halvan av året kommer att kunna göra det till ett rabatterat pris eftersom det är första året (halva priset). Denna möjlighet kommer troligtvis inte att finnas nästa år, men projektet kommer att utvärderas under senare delen av året.

Det här får du för dina pengar:
Medlemsavgift 300 kr:
De uppfödare som önskar kan få sina kontaktuppgifter + länk till hemsida eller Facebook på uppfödarlistan. De listas också geografiskt på nya uppfödarkartan så att intressenter kan se var de hittar respektive uppfödare i vårt avlånga land. Möjligheter att annonsera ut livdjur gratis på hemsidan.
Företagslogga 500 kr:
Får använda er företagslogga i uppfödarlistan i ett kalenderår
Bilder i galleriet 500 kr:
Ni får 5st platser i galleriet i ett kalender år Det behöver inte nödvändigtvis vara foton som postas i galleriet utan man väljer själv hur man vill disponera sina platser och om man hellre vill ha sitt visitkort eller logga på någon plats som komplement till fotona.

Skicka in ert material till Kirsti så faktureras ni i efterhand.

Det kommer att skapas några nya flikar på hemsidan bland annat ett korsningsgalleri med exempel på hur det kan se ut när olika raser har korsats med dorper eller vit dorper. I detta galleri kommer inga gårdsnamn att visas, utan det kommer endast att stå exempelvis suffolk/dorperkorsning eller vit dorper korsat med leicester etc. Både bilder på levande djur och skinnen efter dem emottages tacksamt!

Vänliga hälsningar
Kirsti Cranston
sekreterare och hemsidesansvarig
Svenska Dorperföreningen
kirsti.cranston@svenskdorper.se
Dorpers in to the new century
Nu finns flera "dorperböcker" att beställa!

Ett stort tack till Lawrence & Mia Heathman på Kulla Gård som skänkt böckerna till föreningen.

Här finns mycket matnyttig information om dorpern bl.a. finns riktlinjer för bedömning och typning samt många fina bilder på vita dorpers och dorpers


Vill ni beställa boken kontakta
Lawrence Heathman e-mail eller 070-211 22 44
Pris 300 SEK sätts in på
föreningens bankgiro: 157-1512
Märk betalningen Dorperboken samt namn.ÅRSMÖTE 2016-02-07 Avslutat
Årsmötesprotokol kommer att finnas inom kort under filer för nedladdning under länk styrelsen.
Stort tack till Lisette Fritzon och Daniel Sundberg som var värdar på mötet samt alla som kom.
.
NYA LINJER PÅ DORPER/VIT DORPER 2016

Lawrence & Mia Heathman har ett embryo projekt till våren 2016 i samarbete med Kaya dorper.
Det kommer födas lamm från 5 bagglinjer fördelat på 35 tackor, ett härligt tillskott till vår avelsbas i Sverige.
Det har även lagts in vita dorper embryon från 3 bagglinjer i 6 tackor.

Vill ni veta mer gå in på www.gotlandsfar-dorper.se/ eller ring Lawrence på 070-211 22 44.